Tahtalı Barajı alarm veriyor

Tahtalı Barajı alarm veriyor

Su seviyesi yüzde 35’lere gerileyen Tahtalı Barajı’ndan açıklama yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmirliler’i su tasarrufu yapmaya çağırdı

Tahtalı Barajı alarm veriyor

Su seviyesi yüzde 35’lere gerileyen Tahtalı Barajı’ndan açıklama yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmirliler’i su tasarrufu yapmaya çağırdı

Tahtalı Barajı alarm veriyor
15 Ağustos 2023 - 11:30

İklim kriziyle birlikte artan kuraklık tehdidi İzmir’in içme suyu kaynaklarını da olumsuz etkiliyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, şehrin içme ve kullanma suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Tahtalı Barajı Havzası’ndan İzmirlilere seslendi. Su seviyesinin yüzde 35’lere gerilediği Tahtalı’daki durumu değerlendiren Başkan Soyer, İzmir’in kısa vadede su sıkıntısı bulunmadığını ancak her koşulda suyun tasarruflu kullanılması gerektiğini söyledi.
 
Başkan Tunç Soyer, küresel iklim krizinin yanı sıra yanlış tarım politikaları ve bilinçsizce tüketilen su kaynaklarına dikkat çekti. Başkan Soyer, kısa vadede susuzluk yaşanmasının söz konusu olmadığını belirterek, İZSU Genel Müdürlüğü’nün 68 tane içme suyu arıtma tesisi var. Bu tesisler yıllık 584 milyon metreküp arıtma kapasitesine sahip. Kentin su ihtiyacı doğrultusunda verilen yıllık 312 milyon metreküplük su miktarının da üzerinde faaliyet gösteriyor” dedi.
 
Tahtalı Baraj Havzası’ndan yurttaşlara seslenen Soyer, “İzmirlilerin içi rahat olsun. Su ile ilgili sıkıntı olmayacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZSU Genel Müdürlüğü vatandaşlarımızın kullanım ve içme suyunu, tarımsal suyu karşılayacak kaynaklara, güce sahip. Ama daha tasarruflu, titiz su kullanmaya özen göstermeliyiz. Vatandaşlarımızı daha hassas davranmaya davet ediyoruz” dedi. 
 
Rakamların hiçbir bölgede içme ve kullanma suyu ile ilgili sıkıntı olmadığını gösterdiğini söyleyen Başkan Soyer, “2022’de 245 kilometre yeni içme suyu şebeke ve iletim hattı yaparak şehrin içme suyu ağını 10 bin 123 kilometreye çıkarttık. Kent genelinde 318 kilometre içme suyu şebeke ve isale hattında yenileme çalışması yaptık. Böylece kayıp kaçak oranını yüzde 27'lere düşürdük. Tarım ve Orman Bakanlığı, kayıp kaçak oranının 2028'de yüzde 25 seviyesine indirilmesini istiyor. İzmir, Bakanlığın koyduğu 2028 hedefini 2023’te, yani 5 yıl önce yakaladı” diye konuştu.
 
Tahtalı Barajı’nda su miktarı yüzde 35 seviyesinde
Tahtalı Barajı’nda su miktarının yüzde 35 seviyesinde olduğunu, bunun da 28 milyon metreküp suya tekabül ettiğini anlatan Başkan Tunç Soyer, şunları söyledi: “Sadece buradan su kullanılsa, 270 gün su almamızı sağlıyor. Başka kaynaklarımız var. Arkadaşlarımız o kaynaklar üzerinden şehre su vermeye çalışıyor. İzmir’de su sıkıntısına yönelik tehdit yok. Fakat küresel iklim krizi ve kuraklık tehdidi ile karşı karşıyayız. Ciddi önlemler almak zorundayız. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İZSU Genel Müdürlüğü olarak birçok çalışmayı hayata geçiriyoruz. Sünger şehir uygulamasını şehrimizle buluşturduk. Yağmur suyunu depolama imkanı yakalayalım ve büyük bir israfın önüne geçelim istedik. Tarımda yanlış uygulamalar su krizini tetikliyor. Tüketilen suyun yüzde 77'sini tarımsal üretim için kullanıyoruz. Çünkü yanlış üretim deseni ile karşı karşıyayız. Bayındır'daki fabrikamızda günde 100 ton süt işliyoruz ve bu sütü koyun ile keçi sütü olarak almaya gayret ediyoruz. Çünkü tarımsal su kullanımındaki tasarrufu sağlayacak olan şey küçükbaş hayvancılığın özendirilmesi. Aynı şekilde tarımda yerel tohumların özendirilmesi gerekiyor. Ege Bölgesi'nde, İzmir'de, birçok yerde büyükbaş hayvancılık yapılıyor. O nedenle silajlık mısır üretiliyor. Silajlık mısır sadece büyükbaş hayvan yemi olarak kullanılıyor ve bir fidenin büyümesi için 84 litre su tüketiliyor. Olağanüstü vahşi bir sulama. Ege Bölgesi ve İzmir'de o nedenle küçükbaş hayvancılığı teşvik ediyoruz. Silajlık mısır üretimini bu şekilde aşağı çekmeyi planlıyoruz.”
 
Bayındır Hasköy Atıksu Arıtma Tesisi bünyesinde kurulan geri kazanım ünitesiyle çiftçilere 1 kuruşluk sembolik bedelle A sınıfı sulama suyu ulaştırdıklarını anlatan Başkan Tunç Soyer, “Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi ve Tire Atıksu Arıtma Tesisi’nde de geri kazanım ünitelerinin kurulması için projelerimizi hazırladık. Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nde kuracağımız geri kazanım ünitesi, günlük 200 bin metreküp, yıllık 74 milyon metreküp arıtılmış suyu tarımsal sulamaya kazandıracak.  Menemen Ovası’nda bu suyu kullanacağız. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde belki de en büyük ölçekli proje olacak. Bunun bütün Türkiye'ye örnek olmasını ve ilham vermesini diliyoruz” dedi.
 
İZSU Genel Müdürü Ali Hıdır Köseoğlu da 2028 hedeflerinin kayıp kaçak oranını yüzde 15-17'lere düşürmek olduğunu belirtti. Havza koruma çalışmalarıyla mevcut su kaynaklarını muhafaza edip, su verimliliğini artırmak istediklerini söyleyen Köseoğlu, “Kentimizin su ihtiyacını büyük oranda karşılayan yüzeysel su kaynaklarımızın bulunduğu baraj havzalarında gerekli çalışmalar yapılıyor. Havzaların koruma alanına giren kesimlerinde, kirletici unsura Büyükşehir Belediyemiz ve İZSU tarafından izin verilmediği gibi, gerekli kontroller düzenli periyotlarda yapılıyor” dedi.
 
İZSU Genel Müdür Yardımcısı Onur Demirci ise “Tahtalı Barajı’nda geçen yıla oranla yüzde 15 oranında bir eksilme var. Buradan şehrin merkezini besliyoruz ama bazı yerlerde yeraltı suyu kullanılıyor. Bu da kuyulardaki su seviyesinin düşmesi anlamına geliyor” diye konuştu. 
 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Beklentilerin farkındayız
Beklentilerin farkındayız
Seferihisar Gazeteciler Cemiyeti Basın Açıklaması
Seferihisar Gazeteciler Cemiyeti Basın Açıklaması