Kemeraltı’nda Lagora Old Town’da düzenlenen toplantıya Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, Adil Müftüoğlu Lokantası adına Alpay Okyay, Lagora old town işletmecisi Hakan Korkuter, İMKD Yönetim Kurulu Üyesi Aysun Tuncay, Üye Özgür Çağlar Akova katıldı.
İzmir’in ünlü lokantalarından Adil Müftüoğlu’nun 3. Kuşak işletmecisi olan Alpay Okyay, yeme içme sektörüne getirilen paket ve gel al servislerinin esnafın ekonomik sıkıntısına çare olmadığını vurguladı. Gıda fiyatlarında artışa dikkat çeken Müftüoğlu, “Çiçekyağı toptanda 85, zeytinyağı kilogramda 30 TL. Meyve, sebze, bakliyat, et deseniz aynı şekilde. 66 yıllık bir markanın 3. Kuşak temsilcisiyim. Bu süreci esnaf olarak ben idare edemiyorsam, kimse idare edemez. Yapılması gereken pandemi bitene kadar esnafın birikmiş borçlarının alınmaması ve sonrasında bunun uygun vade ve ödeme imkanlarıyla tahsil edilmesi” dedi.
Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, pandeminin birinci yılını doldurmak üzere olduğunu belirterek, pandemi ile mücadele kapsamında alınan önlemlerin yeme içme sektöründeki esnafı bitirme noktasına getirdiğini söyledi. Açıklanan destek paketlerinin yetersiz kaldığını ifade eden Girgin şunları söyledi:
“Kemeraltı’nda lokantacısı, pidecisi, kahvecisi, tatlıcısı derken 700’e yakın esnaf mağdur durumda. Kiracı esnaf kirasını ödeyemezken, mal sahipleri kirasına zam yapma peşinde. Elektrik dağıtıcısı firma ise kepenki kapalı işletmenin elektriğini direkten kesiyor. Kendini sahipsiz kalmış hisseden esnaf devletin şefkatli elini yanında görmek istiyor.”
Kredi, faiz indirimi değil, hibe ve kredi, kira, vergi gibi yükümlülüklerin pandemi bitene kadar ötelenmesini talep ettiklerini belirten Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, “Bu imdat çığlığı değil, yüzlerce esnafın, yanında çalışanların, bitiyoruz, çöküyoruz uyarısıdır” dedi. Yaşanan krizin esnafın geçmişi yüzyıllara dayanan ahilik kültürünü erozyona uğrattığını ifade eden Girgin, “2. 3. Kuşak esnaf Çarşı’dan koparsa, yerine kim gelecek? Borcu borçla kapatamayız. Esnaf borç değil, hibe istiyor” diye konuçtu.
Lagora old town İşletmecisi Hakan Korkuter ise 16 kiracılı işletmenin, kiralarını tahsil edemediğini, uzun süreli kiralama anlaşması yaptıkları 2 güçlü esnaf markasının ise dükkanlarını boşalttığını belirterek, “Pazar günleri 80- 100 kişilik kahvaltı satışı yapardık. Kar otelleri açık, AVM’ler açık, bizler kapalıyız. Endişemiz, bu krizi atlatamamak” dedi.
İzmir Mutfak Kültürü Derneği Başkanı Sibel Önbaş ise zor durumda olan esnafın sorunlarını duyurmak için böyle bir toplantı organize ettiklerini, yeme, içme sektörüne yönelik etkinlikler düzenlemeye devam edeceklerini söyledi.
“Pandemi Bitene Kadar Esnafın Borçları Alınmasın”
İzmir Mutfak Kültürü Derneği(İMKD), pandemi sürecinde yeme-içme sektörünün sorunlarını kamuoyuna ve ilgililere duyurmak için sektörün önde gelen isimlerinin katıldığı bir basın toplantısı düzenledi. Pandemi döneminde alınan tedbirlerin sektörü çok zor duruma soktuğunu belirten sektör temsilcileri Hükümete acil önlem çağrısında bulundu.
31 Ocak 2021 - 17:24
YORUMLAR