Kadınlar özgür olsa

Kadınlar özgür olsa

30 Ekim-3 Kasım tarihlerinde düzenlenen 4. İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali sürüyor. Yoğun katılımın olduğu festivalin ilk iki gününe kadınlar damga vurdu.

Kadınlar özgür olsa

30 Ekim-3 Kasım tarihlerinde düzenlenen 4. İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali sürüyor. Yoğun katılımın olduğu festivalin ilk iki gününe kadınlar damga vurdu.

Kadınlar özgür olsa
31 Ekim 2024 - 14:58

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Kültürlerarası Sanat Derneği iş birliği ile düzenlediği 4. İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali’nin ilk iki gününde Ulusal Yarışma’da altı, Uluslararası Yarışma’da dört film gösterildi. Yarışma dışı “Müzik ve Yaşam” ve “Sınır Tanımayan Sinema” bölümlerinde birbirinden ilginç filmler seyirciyle buluştu. Ayla Algan’ın anısına “Karanlıkta Uyananlar” filmi gösterildi.
Ulusal Yarışma’nın ilk gösterimi olan “Kayıtsız” filminin söyleşisine yönetmen ve senarist Özlem Çıngırlar, başrol oyuncuları Tülay Günal ve Nastaran Mazal ile besteci Ege Gür katıldı. Söyleşide filmin şiir, tiyatro, sinema, müzik gibi sanat alanlarının harmanlandığı disiplinlerarası bir çalışma olduğu aktarıldı. Ayrıca iki kadın arasındaki dayanışmayı anlatmak üzere yola çıkıldığı, Füruğ’un şiirlerinden ilham aldığı, farklı kültürlerin buluşması ve mülteci sorununun yan temalar olarak işlendiği vurgulandı. İki kadının başrolü paylaştığı bir diğer yapım, dünyaya farklı açılardan yaklaşan iki kadın arasındaki çatışmayı konu alan Mehmet Eryılmaz’ın “Parmaklıklar Ardında İki Kadın“ adlı filmi oldu. Söyleşiye katılmak için filmin oyuncuları Pervin Bağdat ve Zümrüt Erkin de İzmir’e geldi.
 
Kadınlar özgür olsa
Yarışma seçkisinde kadınların başrolde olduğu ve kadın özgürlüğünün vurgulandığı başka filmler de yer alıyor. Eylem Kaftan’ın “Bir Gün, 365 Saat”i aileleri tarafından istismar edilen ve şiddete uğrayan üç genç kızın, Erkan Tahhuşoğlu’nun “Döngü”sü sınıfsal konumunun ayırdında olmayan bir kadının, Nadim Güç’ün “Mukadderat”ı kocasının ölümünden sonra yeniden evlenmekten başka bir çare göremeyen bir kadının uyanış öyküleri... Gösterimi yapılan Aslı Özge’nin “Faruk”u ise ön planda bir baba kız ilişkisini, fonda kentsel dönüşümün insan yaşamları üzerindeki etkisini anlatırken kurmaca ile belgeseli buluşturan bir yapım.
 
Avrupa’nın ortak yapımları
Kurmaca, belgesel ve canlandırma türlerinin yer aldığı Uluslararası Yarışma’da Almanya, Avusturya, İsviçre, Birleşik Krallık yapımı “Stella: Bir Yaşam”,  100. doğum yıl dönümü nedeniyle yeniden gündeme gelen ünlü Macar piyanisti Cziffra üstüne belgesel “Ellerim Mutluluk Dolu”, ünlü bir caz piyanisti üstüne kurgulanmış İspanya, Fransa, Hollanda, Portekiz, Peru ortak yapımı animasyon “Piyanisti Vurdular” ve İtalyan şarkıcı-yönetmen Margherita Vicario’nun son Berlin Film Festivali’nde gösterilen filmi “Gloria” yer alıyor. “Müzik ve Yaşam” bölümünde yer alan belgesellerden “Sen Kimsin?” yönetmen Cenk Kaptan’ın, “İzmir ve Müzik” ise yönetmen Tahsin İşbilen’in katılımıyla gerçekleşti.
 
Yarışmalarda sona doğru
Ulusal Yarışma, Cuma günü yönetmen Belkıs Bayrak’ın katılımıyla “Gülizar”, yönetmen Ümit Ünal ve oyuncu Öykü Karayel’in katılımıyla “Evcilik” ve yönetmen Hikmet Kerem Özcan ile başrol oyuncusu Bülent Emin Yarar’ın katılımıyla “Hakkı” adlı filmlerin gösterimiyle sonlanacak. Uluslararası Yarışma ise Nazi döneminde yaşamış bir müzisyenin öyküsünü beyazperdeye taşıyan “Hayallerin Gölgesinde”, Tacikistan-İran ortak yapımı şiirsel bir yapım “Melodi”, bir şarkıcının yürek burkan öyküsünü anlatan Fas, Fransa, Belçika, Danimarka, Hollanda, İsveç, Norveç yapımı “Touda’yı Herkes Seviyor”, Polonya’dan “Pianoforte” adlı kurmaca ve Yüksel Aksu’nun yönettiği “Cem Karaca’nın Gözyaşları” filmleri ile devam edecek. Özel gösterimlerde yer alan “Kasap Havası”, “Müzik ve Yaşam” bölümünden “Bir Orkestranın İzinde”, “Horona Duranlar” ve “Kara Altından Altın Mikrofona” söyleşilerine filmlerin yapımcı/yönetmenleri katılacak. Bu yıl Cannes’da Jüri Büyük Ödülü’nü kazanan “Kutsal İncirin Tohumu” Cuma 19.00’da İzmir Fransız Kültür Merkezi’nde, festivalin iki çocuk filmi de Cumartesi ve Pazar günleri 14.00’te aynı salonda gösterilecek.
 
Takıntılar
Festivalin tek biletli gösterimi ise Cumartesi akşamı 21.00’de İstinyePark Teras % 100 Performans Arena’da gösterimi yapılacak olan “Takıntılar”. Filmin söyleşisine filmin yönetmeni Yunus Nihat Özcan, görüntü yönetmeni Aydın Sarıoğlu ile oyuncular Zafer Algöz ve Özge Özberk katılacak. 
Festival, 3 Kasım Pazar akşamı saat 19.00’da Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde yapılacak Ödül Töreni ile sona erecek. Törende, FİLM YÖN, SİYAD ve İzmir Kent Konseyi Ödülleri ve Televizyon Dizi film Müzikleri Ödülleri’nin yanı sıra ulusal ve uluslararası jürinin vereceği Kristal Flamingo Ödülleri sahiplerini bulacak.
 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Tugay Edebiyat Festivali’ni şiirle açtı
Başkan Tugay Edebiyat Festivali’ni şiirle açtı
Duo Blanc & Noir Simply Classic konseri
Duo Blanc & Noir Simply Classic konseri