Foça’da bir haber çalışması yaptığımız sırada bölgede vidanjörlerin KocaMehmetler Köyü yakınlarında zeytinlik alanda bulunan tarım arazilerine ve yakındaki dağlık bölgeye vidanjörler tarafından atık döküldüğünü fotoğraf ve kamera görüntüleri ile tespit ettik.
Bir başka Araştırma üzerine yine tarım arazilerinin arasında bulunan bir sulama kanalına vidanjörleriniz tarafından atık döküldüğünü buraya dökülen atığın yakında bulunan domates tarlasının sulanmasında kullanıldığını tespit ettik.
Vatandaşları dinledik, sorunlarını dinledik ve sorularımızı hazırladık.
Bu soruların muhatabı kim biz biliyoruz.
Cevabı da onlardan kamuoyu adına bekliyoruz.
FOÇA’DA CEVAPSIZ KALAN SORULAR!
1- Foça’da bulunan tesisinizden çıkan ve vidanjörler ile çevredeki tarım alanlarına, derelere, sulama kanallarına döktüğünüz atık maddelerin çevreye verdiği zarar hakkında ne söyleyeceksiniz?
2- Çevreye döktüğünüz atıkların tarım alanlarına ve çevreye verdiği zarar ve yaydığı kötü kokular sizleri rahatsız etmiyor mu?
3- Yine sulama kanallarına döktüğünüz atıkların karıştığı sular yani sizin şerbetleme diye tabir ettiğiniz işlem sonucu oluşan siyah renkli ve kötü kokan sular ile sebze ve meyve bahçeleri sulanmaktadır. Bu meyve ve sebzelerle beslenen vatandaşların hastalanması hakkında düşünceleriniz neler?
4- Tesisinizden çıkan atıkların yeraltı sularına karışması, yeraltı sularının kirlenmesine neden olmaktadır. Sıvı atıkların dereler aracılığı ile sulama sularına karışması sonucu tarım arazileri kirlenmekte ve tarım yapılan topraklara kimyasal atıklar karışmaktadır.
5- Arkadaşlarımızın tespit ettiği sulama kanalına döktüğünüz atıklar Uluslararası Ramsar Sözleşmesi ile koruma altına alınan Homa Dalyanı ile Gediz Deltasını kirletmektedir. Bu zararı nasıl telafi etmeyi düşünüyorsunuz?
6- Şirketinizi internet sitesinde “Energrom Enerji Yenilenebilir Enerji alanında çevreci ve yenilikçi projeler üreterek yatırımları gerçekleştirmek.” Ve “Doğal döngünün sağlanması ve temiz bir çevreyi desteklemek. Bireye ve topluma saygı ilkesi esas alınarak iş arkadaşlarımız ve iş ortaklarımız ile birlikte güven ve huzur içerisinde, hedeflerimize ulaşma yolunda çevreye ve topluma karşı olan sorumluluklarımızdan ve etik kurallarımızdan ödün vermeden ilerlemek, gelecek kuşaklara yaşanabilir temiz bir çevre bırakmaktır.” İbareleri yer alıyor. Tesisten çıkan atıkların vidanjörler aracılığı ile gelişigüzel tarım alanlarına, sulama kanallarına dökülmesi bu saydığınız ilkeler ile uyuşuyor mu?
Kaynak: medyaege.com.tr
Foça'da Cevapsız Kalan Sorular!
İzmir'in Foça ilçesinde çevre felaketi
16 Temmuz 2020 - 11:30
YORUMLAR