Engelsiz buluşma

Engelsiz buluşma

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, engelsiz bir İzmir yaratmak için projeler yürüttüklerini belirterek, ''Engelsiz bir İzmir inşa etmek zorundayız. Bu bir lütuf değil, bizim asli görevimiz'' dedi.

Engelsiz buluşma

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, engelsiz bir İzmir yaratmak için projeler yürüttüklerini belirterek, ''Engelsiz bir İzmir inşa etmek zorundayız. Bu bir lütuf değil, bizim asli görevimiz'' dedi.

Engelsiz buluşma
04 Aralık 2021 - 09:11

Başkan Tunç Soyer, ''3 Aralık Dünya Engelliler Farkındalık Günü'' kapsamında düzenlenen ''Engelsiz Buluşma'' etkinliğine katıldı. Kültürpark Celal Atik Spor Salonu’nda yapılan coşku dolu buluşmada CHP İzmir Milletvekili Kani Beko’nun yanı sıra, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in eşi Neptün Soyer, meclis üyeleri, Büyükşehir Belediyesi bürokratları ve engelli bireylerin aileleri de bulundu.
Engelli olmanın bir kusur olmadığını, engelli vatandaşların temel haklarına erişemediği mekanlar yaratmak, şehirler kurmanın ise bir kusur olduğunu belirten Başkan Soyer, şunları söyledi:
''Bu nedenle her bir İzmirli'nin sağlık, eğitim, ulaşım, istihdam ve demokratik katılım başta olmak üzere tüm haklarını kullanabilmesi için engelsiz bir İzmir inşa etmek zorundayız. Bu bir lütuf değil, bizim asli görevimiz. Engelsiz İzmir’i yaratmak için projeleri üç temel ilkeyle yürüttüyoruz. Birinci ilkemiz, ortak akıl. Engelli vatandaşlarımız ve onlarla ilgili faaliyet yürüten tüm paydaşlarımızla bir araya geliyor ve ortaya çıkan tüm görüşleri çalışmalarımıza dâhil ediyoruz. İkincisi, demokrasi. Engelsiz ve ayrımsız bir İzmir yaratmak için gereken demokratik ortamın gelişmesine katkı sağlıyoruz. Üçüncü ilkemiz, farkındalık. Engelli vatandaşlarımızın gündelik veya geniş ölçekte tüm sorunlarına dikkat çekiyor, şehrimizde engelsiz bir yaşam oluşturmak için toplumsal duyarlılığı büyütüyoruz. Tüm kalbimle inanıyorum ki herkes eşit, herkes farklı.''

-Konser, dans gösterisi, spor

İzmir Büyükşehir Belediyesi Pop Orkestrası’nın konseriyle coşkulu bir biçimde başlayan 3 Aralık Dünya Engelliler Farkındalık Günü kutlamalarında engelsiz spor gösterisi, boccia, masa tenisi, hemsball, İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü Görme Engelli Judo Takımı, Tekerlekli Sandalye Basketbol ve Ampute Futbol Takımı, akülü tekerlekli sandalye futbolu, hentbol, bachato dans gösterisi, Erdal Giraylar Doğaçlama Tiyatrosu, tekerlekli sandalye dans ve vals gösterisi de yapıldı. İzmir Sağır ve Dilsizleri Koruma ve Kalkındırma Derneği Başkanı Metin Atak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e teşekkür ederek çiçek takdim etti.

-Etkinlikler 11 Aralık’a kadar

Engelli bireylerin keyifli vakit geçireceği haftada farkındalık bilincini daha da geliştirebilmek için Balçova Belediyesi iş birliği ve üniversitelerin katılımıyla Erişim-siz panel İzmirlilerle buluşacak. Panel, 8 Aralık Çarşamba günü 13.30-17.30 saatleri arasında İzmir Ekonomi Üniversitesi konferans salonunda yapılacak. 11 Aralık Cumartesi günü ise 10.30’da Havagazı Gençlik Yerleşkesi’nin sergi salonundaki Elim Sende Farkındalık Projesi tanıtım toplantısıyla son bulacak. Toplumdaki empati duygusunu geliştirmeyi hedefleyerek “Elim Sende Projesi”ni başlatan Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’ye örnek olan bu projeyle İzmir’in ilçelerinin yanında, Türkiye’nin farklı şehirlerindeki gönüllü gençleri ve çocukları bir araya getiriyor.

-Farkındalık yürüyüşü

3 Aralık Dünya Engelliler Farkındalık Günü nedeniyle Türkiye’de ilk kez İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde oluşturulan Engelsiz İzciler Ünitesi üyeleriyle yürüyüş de düzenledi. Yürüyüşte cadde ve kaldırımlardaki engellere dikkat çekildi.

-Engeller ortadan kalkıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, toplumun her kesimi için yüzde 100 erişilebilir kent hedefi doğrultusunda birçok önemli çalışmaya imza atıyor. Bu kapsamda engellilerin sorunlarına dikkat çekmek amacıyla kurulan Farkındalık Merkezi’nin ikincisi Örnekköy’de hizmete açıldı. Merkezde Türkiye’nin ilk ve tek engelsiz modern sanat müzesi olan İzmir Dokunulabilir Engelsiz Modern Sanatlar Müzesi (İZDEM) de hizmete girdi.  
Engelli ebeveynlerinin eğitim ihtiyaçları için ise Limontepe’de Engelsizmir Ebeveyn Bilgi ve Eğitim Merkezi kuruldu. Türkiye ölçeğinde ilk kez uygulanan “Kırmızı Bayrak” ve “Erişilebilirlik Koordinasyon Komisyonu”nun çalışmaları ile engellilerin erişimine uygun mekânların ve bilgiye erişim ortamlarının sayısını her geçen gün arttıran Büyükşehir Belediyesi,  spor tesislerini, parkları, rekreasyon alanlarını da aşamalı olarak engelsiz hale getiriyor.
Türkiye 2020 Erişilebilirlik Ödülleri organizasyonunda “Kamu Kurum ve Kuruluşları” kategorisinde ikincilik ödülüne layık görülen Büyükşehir’in görme engelli bireylerin sosyal hayata katılımlarını kolaylaştıracak “Engelsiz Adımlar” projesi de devam ediyor.  Binalarla görme engelli bireyleri etkileşime geçirmeyi hedefleyen Engelsiz Adımlar, mobil uygulama aracılığıyla sesli navigasyon görevi görüyor. İlk uygulaması Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde başlayan proje, Büyükşehir Belediyesi'nin tüm hizmet alanlarında yaygınlaşıyor. Sadece engelli yolculara özel dört adet engelli midibüsünü devreye alan Büyükşehir Belediyesi, toplu ulaşım sistemlerinde görsel ve işitsel uyarı sistemi de kuruyor. Büyükşehir, görme engelliler için ESHOT Mobil üzerinden “Duraktayım” uygulamasını da geliştirdi. Ayrıca doğanın iyileştirici gücünden yararlanarak yurttaşların sağlıklı bir yaşam sürmesi için kent parklarında, yapı yüzeylerinde, terk edilmiş atıl alanlarda, refüjlerde, okul bahçeleri ve üniversite kampüslerinde yeşil alanlar oluşturarak iyileştirme bahçeleri geliştirmek üzere  “Bahçe Terapisi ve Kent Sağlığı Projesi” başlatıldı.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Seferihisar Gazeteciler Cemiyeti Basın Açıklaması
Seferihisar Gazeteciler Cemiyeti Basın Açıklaması
Buca Metrosu’nda TBM taşınıyor
Buca Metrosu’nda TBM taşınıyor