Vücudun ihtiyacı olan besinleri alabilmek için doğru beslenmemiz gerektiğini vurgulayan
Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşe Sena Binöz, “Beslenmemizin dengeli ve vitamin ile minerallerden zengin olması, güçlü bir bağışıklık sistemi için büyük bir öneme sahip. Ayrıca öğünlerimizin hazır gıdalardan uzak olması, mevsimine uygun besin seçimlerinin yapılması ve besin hijyeni için tüketilen yiyeceklerin evde pişirilmesi de çok önemli” dedi.
Beslenirken hatalar yaptığımızı kaydeden Binöz, beslenme alışkanlıklarımızda yaptığımız
önemli hataları anlattı ve şu önerilerde bulundu:
Hata: Kahvaltıyı atlamak
Doğrusu: Günlük enerji ve protein ihtiyacımızın sağlanabilmesi için ana öğünler atlanmamalı, ara öğünler ise beslenmemizin olmazsa olmazları olmalı. Özellikle altın öğün olan kahvaltının atlanması; diğer öğünlerde porsiyon miktarını arttırarak kan şekeri dengesizliklerine yol açabiliyor.
Hata: Ara öğünü ihmal etmek
Doğrusu: İştah kontrolünde, kan şekeri dengesinde ve günlük besin gereksinimlerinin karşılanmasında ana öğünlere destek olan ara öğünleri atlamamak ve protein/karbonhidrat dengesini sağlamak oldukça önemli.
Hata: Tek tip beslenmek
Doğrusu: Her besinin enerji, protein, vitamin ve mineral içeriğinin farklı olduğu besinlerin doğru şekilde ve birlikte tüketilmelerinin vücuttaki kullanılabilirliklerini arttırarak bağışıklık sistemimizi güçlendirdiği biliniyor.
Hata: Yetersiz ve sıcak su içmek
Doğrusu: Besinlerin sindirimi, emilimi ve sonrasında oluşan zararlı atıkların vücuttan uzaklaştırılmaları ile diğer metabolik olaylar için yeterli su tüketmek çok önemli.
Hata: Turşu tüketimini abartmak
Doğrusu: Bağırsak florası için yararlı olan probiyotik besinler (yoğurt, kefir, ev yapımı turşu gibi) bağışıklık sistemimizi güçlendirerek vücut direncimizi arttırıyor. “Ancak virüsün yok edilmesi amacıyla turşu tüketimini abartmak doğru bir yaklaşım değil.
Hata: Hamur işleri ve tatlılara yönelmek
Doğrusu: Paketli gıdalar, kek, şekerleme, hamur işleri gibi içeriğinde lif (posa) bulunmayan basit karbonhidrat içeriği yüksek besinlerin tüketimi kan şekeri dengesini bozuyor.
Hata: Yetersiz protein tüketmek
Doğrusu: Proteinler vücut dokusunu oluşturmak, onarmak ve viral, bakteriyel enfeksiyonlarla savaşmak için yaşamsal öneme sahip. Ancak dikkat! Alınan düşük protein bağışıklık sistemimizin zayıflamasına neden olduğu gibi, yüksek protein tüketimi de böbreklere zarar vererek taş oluşumuna yol açabiliyor.
Hata: Besinleri çiğ ve az pişmiş tüketmek
Doğrusu: Besinlerin iyi pişirilmesi öneriliyor.
Bağışıklık Sistemimizi güçlendirmek için yediklerimize dikkat!
Koronavirüs tehlikesine karşı uzmanların ilk önerdiği bağışıklık sistemimizi güçlendirmek oluyor. Güçlü bir bağışıklık sistemi içinde yeterli ve dengeli beslenmemiz büyük önem taşıyor.
18 Nisan 2020 - 01:32
YORUMLAR