Yıkım ihale süreci başladı

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Konak'taki ana hizmet binasının yıkımı için ihale süreci başladı. İki aşamada düzenlenecek ihalenin ilk aşamasına 13 firma katıldı. Yeterlilik alan firmalar 14 Nisan'da açık artırma usulü yapılacak ikinci aşama ihaleye davet edilecek. Belediyeye en yüksek ödeme teklifi yapacak firma yıkımı üstlenecek.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 30 Ekim depreminde hasar gören ana hizmet binasının yıkımı için iki aşamalı ihaleye çıktı. İhalenin ilk aşaması Kültürpark 2 No’lu Holde bulunan Çetin Emeç Toplantı Salonu’nda yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi encümeni 13 firmanın katıldığı ihalede başvuruları kapalı zarf usulü aldı. Encümene İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe başkanlık etti. Yeterlilik alan firmalar 14 Nisan’da yapılacak ikinci aşama ihaleye davet edilecek. İstanbul Teknik Üniversitesi Afet Yönetimi Enstitüsü tarafından hazırlanan rapor ile binanın güçlendirme seçeneğinin, teknik yönden ve kamu kaynaklarının verimli kullanımı açısından uygun olmadığı ortaya çıkmış ve Büyükşehir Belediyesi yıkım için ihaleye çıkmıştı.

-İkinci aşama ihale açık artırma usulü olacak

2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’na göre düzenlenen iki aşamalı ihalenin ilk aşamasını geçen firmalar 14 Nisan’da mali tekliflerini sunacak ve ihale açık artırma usulüyle  devam edecek. Yıkım karşılığı belediyeye en yüksek ödemeyi yapacağını açıklayan firma ihaleyi kazanarak ana hizmet binasının yıkımını üstlenecek. Yıkım çalışmaları 90 günde tamamlanacak.


-İhaleye kimler katıldı?

İzmir Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanlığı’nın düzenlediği ihaleye Acar Yıkım İnşaat, Ekovar Çevre Grup Geri Dönüşüm Atık Depolama İnşaat, Özbüker Hafriyat, Nerman Hafriyat, Çermiksu Metal Kimyasal Madde Gıda Nakliyat, Gürsoy İzabelik Geri Dönüşüm Metal Nakliyat İnşaat, Veli Çinkaya, Emg İşleme Tesisleri Geri Kazanım Atık Depolama Lojistik İş Sağlığı ve Güvenliği, Karadoğan Yıkım Hafriyat, Yılmazlar Hurdacılık,  Dağoğlu Enerji Elektrik Nakliye, Nermanoğlu Altyapı Kentsel Dönüşüm Petrol Ürünleri Akaryakıt Madencilik Geri Dönüşüm Tesisi İşletmeleri, Asya Grup Kentsel ve Dönüşüm firmaları katıldı.

-İhale teknik şartnamesinde asbeste ilişkin özel bölüm

İzmir Büyükşehir Belediyesi, yıkım işlemleri öncesi sağlık ve güvenlik önlemlerini içeren özel teknik bir şartname hazırladı. Buna göre ihaleyi alan firma yıkım işlemine başlamadan önce Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından akredite edilmiş laboratuvardan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı tespit raporuna göre asbest içerikli malzemeyi toplayıp ambalajlayarak taşıyacak ve sahayı temizledikten sonra yıkım işlemine başlayacak. Tüm bu işlemlerde İş Sağlığı ve Güvenliği, Çevre Kanunu, Tehlikeli Maddelerin Karayolu ile Taşınması yönetmeliğine uyacak. Asbest söküm işleri, “Asbest Söküm Sertifikası”na sahip personel tarafından yapılacak.


-Mimari proje yarışması açılacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi yıkımın ardından boşalan alanı başkanlık ve belediye meclis salonunun bulunacağı daha küçük bir yapıyla değerlendirecek. Yeni bina mimari proje yarışması ile belirlenecek. Kamusal, kültürel ve sanatsal işlevlerle desteklenmesi amaçlanan proje, yakın çevreyi içeren kentsel tasarım ölçeğinde, katılımcı bir yöntemle ilgili meslek odaları ve sivil toplum kuruluşları gibi kentli paydaşların katkılarına açık olacak. Yarışma ulusal ve  uluslararası katılıma açık olacak ve iki aşamada sonuçlandırılacak.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer yıkılacak binanın yerine başkanlık ve belediye meclis salonunun bulunacağı, tarihi meydanla uyumlu daha küçük bir yapı planlandığını açıklamıştı.

-38 yıl hizmet verdi

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ana Hizmet Binası'nın projelerine 1966 yılında açılan “Mimari Proje Yarışması” ile karar verilmişti. Binanın inşaatı 1968 yılında başlamış ancak açılışı 1982 yılında yapılmıştı.