Süngerkent projesinde depolar dağıtılıyor

Türkiye'nin en kapsamlı yağmur suyu hasadı ve su odaklı yeşil dönüşümlerini esas alan 'Sünger Kent İzmir' projesi vatandaş katılımıyla büyüyor. Bahçesindeki bitkileri biriktirdiği yağmur suyuyla büyüten Mecbure Değirmenci, ücretsiz yağmur suyu deposuna kavuştu. İzmir'de yağmur suyu hasadı yapacak tüm doğa dostlarına örnek olan Değirmenci, Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür etti


 
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “Başka Bir Su Yönetimi Mümkün” vizyonu ile hayata geçirilen “Sünger Kent İzmir” projesinde 5 bin yağmur suyu deposunun ücretsiz dağıtımı başladı. Türkiye’nin en kapsamlı yağmur suyu hasadı ve su odaklı yeşil dönüşümleri esas alan “Sünger Kent İzmir” projesi vatandaşların katılımıyla büyüyor. Bahçesindeki bitkileri pet şişe ve kaplarda biriktirdiği yağmur suyuyla yetiştiren, Bornova’nın Atatürk Mahallesi’nde oturan Mecbure Değirmenci ücretsiz yağmur suyu deposu için başvurduğu İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden olumlu dönüş aldı.
 
Yağmur suyu deposuna kavuşan Değirmenci, “Kaplarım vardı. Yağmur yağdığında dolduruyordum, ağaçlarımı o sularla büyüttüm. Elime ne geçerse ekiyorum, büyütüyorum. Komşum, ‘su taşıya taşıya helak oluyorsun, müracaat et’ dedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne müracaat ettim ve depom geldi. Ben Atatürkçü bir kadınım. Allah razı olsun. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ederim” dedi.
 
Başkan Soyer de sosyal medya paylaşımında “Mecbure Hanım pet şişelerde yağmur suyu toplayarak ağaçlarını büyütmüş, toprağına bereket katmış. Artık yağmur suyu hasadı yapabileceği su deposu var. Doğanın geleceğine can suyu olan vicdanına ve bilincine sağlık. Herkese örnek olması dileğiyle” dedi.
 
Sünger Kent projesiyle, yağmur suyu hasadına yönelik teşvik uygulanarak 5 bin binaya 5 bin yağmur suyu deposu dağıtımı ile 10 bin yağmur bahçesi kampanyası sürüyor. Hedef, İzmir’in 5 yıl içinde Sünger Kent olarak inşa edilmesi, kentsel alanda yağmur suyu akışının yüzde 70 azaltılması. Proje kentte yaşayanların katılımına açık. Yağmurun bir damlasının bile israf edilmeden, doğadan ilham alan, iklim krizi ve susuzlukla mücadele eden bir kent oluşturulması hedefleniyor.
 
Filtre deposu için başvurular yakında
Sünger Kent İzmir projesinin kırsal ayağı “Küçük Menderes Ovası Yağmur Suyu Hasadı” çalışması da sürüyor. Küçük Menderes Havzası’nda besleme kuyuları, sızdırma sarnıçları ve göletleri kurularak yağmur suyu hasadına başlandı. Ödemiş’te 1 sızdırma göleti ve Bayındır’da 2 sızdırma tüneli inşası devam ediyor. Ova genelinde dağıtımı planlanan 2 bin filtre deposu için başvurular yakında başlıyor. Yağmur suyu hasadı ile ova üzerine düşen yağmur suyunun buharlaşmadan yeraltında depolanması amaçlanıyor. Proje ile yeraltı su seviyelerinde önemli yükselimler sağlanması hedefleniyor. Böylece çiftçi ve üreticilerin enerji maliyetleri düşecek ve milyonlarca lira tasarruf sağlanacak.
 
12 durakta uygulama var
Yağmur suyu hasadı ile ilgili farkındalık ve bilinçlenmeyi artırmak için çeşitli lokasyonlarda farkındalık projeleri hayata geçiriliyor. Halkapınar, Bornova ve Evka-3 metro istasyonlarındaki 12 durakta çatıya düşen yağmur suyunun hasat edilebilmesine yönelik uygulamaların imalatına başlandı. Işıkkent Mezarlığı’nda drenaj sisteminde yapılan revizyon ile Türkiye’de ilk kez mezarlık alanında yağmur suyu hasadı yapılıyor. Drenaj sisteminden depoya aktarılan yağmur suları ayrı bir hat ile sulama işlerinde kullanılabilecek. Yeşil altyapı tekniklerini kullanarak su baskınlarının önlenmesi amacı ile çeşitli kentsel alanlara yönelik hazırlanan pilot uygulama projeleri de hızla hayata geçiriliyor. Bu kapsamda Gaziemir-İzelman Yeşil Otoparkı, Buca Yağmur Hendekleri, Buca Taşkın Parkı, Bornova Metrosu Yeşil Refüjü ve Bayraklı Yağmur Parkı pilot projeleri uygulama aşamasına geldi, kısa sürede yapım aşamasına geçilecek.