Selçuk Yaşar hayatını kaybetti
Yaşar Holding Kurucusu ve Onursal Başkanı Selçuk Yaşar hayatını kaybetti. Yaşar'ın cenazesi, 13 Şubat 2023 Pazartesi günü İzmir Karşıyaka Beşikçioğlu Camii'nden öğle namazına müteakip kaldırılacak.
Yaşar Holding'ten yapılan yazılı açıklamada, "Ülkemize büyük hizmetler vermiş, sanayici, hayırsever, duayen Iş Insanı Topluluğumuzun Kurucusu ve Onursal Başkanı Selçuk Yaşar’ı kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyiz. Değerli büyüğümüz Selçuk Yaşar’ın cenazesi, 13 Şubat 2023 Pazartesi günü İzmir Karşıyaka Beşikçioğlu Camii’nden öğle namazına müteakip kaldırılacak olup, Soğukkuyu Mezarlığı’nda aile kabristanına defnedilecektir" denildi.
17 Ocak 1925 tarihinde Rodos’ta doğan Selçuk Yaşar, ortaokulu İzmir Saint Joseph Lisesi’nde bitirmiş, lise tahsilini İstanbul’daki FransızSaint JosephLisesi’nde tamamlamıştır. 1948 yılında İzmir Ticari İlimler Yüksek Okulu’ndan mezun oldu.
21 şirketi, 2 vakfı ile 7500 kişiye istihdam sağlayan Yaşar Topluluğu ile 2001 yılında kurulan ve bugün 10.000’ i aşkın öğrencisi bulunan Yaşar Üniversitesi’nin kurucusu ve Onursal Başkanı’ydı.
Babasının dükkanında iş hayatına atılan Selçuk Yaşar, 1954 yılında Türkiye’nin ilk boya fabrikası DYO’nun kurucularındandır. Bundan sonraki yıllarda Türkiye’de öncülük ettiği birçok sanayi dalında yatırım yaptı. İlk mikronize maden tesisi – 1965 İlk özel sektör resim yarışması (DYO-YAŞAR EĞİTİM VE KÜLTÜR VAKFI), İlk matbaa mürekkepleri üretimi – 1968 İlk özel sektör süt fabrikası, Pınar Süt- 1973 İlk 1100 yataklı tatil köyü, Çesme Altın Yunus- 1974 İlk özel sektör kâğıt fabrikası, Viking Kağıt- 1982 İlk geri dönüşümsüz ambalajda kaynak suyu şişelemesi, Pınar Su- 1984 İlk kültür balığı tesisi, Pınar Deniz- 1985 İlk özel sektör entegre et tesisi, Pınar Et – 1985 İlk özel sektör resim müzesi (SELÇUK YAŞAR) Türkiye’nin ilk balık yemi üretim tesisi- Çamlı Yem (1987) Türkiye’de expander teknolojisi ile ilk hindi yemi üretimi ve ilk beyaz ırk sözleşmeli hindi besiciliği- Çamlı Yem (1997) gibi çok sayıda alanda “ilk”i ülkemize kazandırdı. Kurucusu olduğu Yaşar Topluluğu, ana iş kolları olan gıda, içecek ve boya başta olmak üzere kâğıt, dış ticaret, turizm ve enerji sektörlerinde faaliyetini sürdürüyor.
Selçuk Yaşar, Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı ve Selçuk Yaşar Spor ve Eğitim Vakfı ile eğitim, kültür, sanat ve spor alanlarında toplumun gelişimini desteklemeyi ilke edinmiş, toplumun gelişmesindeki en temel unsurun eğitim olduğuna inanarak vakıflar aracılığıyla çok sayıda okul yaptırılmasına öncülük etmiş, milli eğitimin hizmetine sundu. Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı; üniversitelerde, yüksek ve orta öğretim kurumlarında okuyan yetenekli, çalışkan, ancak maddi olanakları kısıtlı öğrencilere, tamamen karşılıksız burs veriyor.
Türkiye’de tarıma dayalı sanayinin kurucusu ve öncüsü olan Selçuk Yaşar, et ve süt hayvancılığının geliştirilmesi amacıyla birçok önemli proje hazırlamış ve uygulamıştır. Selçuk Yaşar duyarlı bir iş ve fikir adamı olarak toplumu ve ülkemizi ileri götürecek konularda çok sayıda kitap yazarak farkındalığın yaratılmasına katkıda bulundu. Selçuk Yaşar bir dönem Ege Ekspres Gazetesi’ni ve Devir Dergisi’ni ve Gazete Ege’yi çıkarmış olup, Ege TV’nin de kurucularındandı. İlgili alanlarda sivil toplum kuruluşlarının (STK) da kuruluşunda öncülük eden Selçuk Yaşar, SETBİR Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği’nin, ESİAD Ege Sanayici ve İş İnsanları Derneği’nin ve Karşıyaka Spor Kulübü’nün (KSK) Onursal Başkanı’dır.
TÜSİAD Türkiye Sanayiciler ve İş İnsanları Derneği ile ESİAD Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği, DESAD Deniz Ürünleri Sanayicileri Derneği’nin kurucularından olan Selçuk Yaşar, BOSAD Boya Sanayicileri Derneği Danışma Kurulu üyesidir.
Selçuk Yaşar, uzun yıllar Danimarka’nın İzmir Fahri Konsolosluğu görevini yürüttü. Evli ve üç çocuk babasıydı.