Kültür Yolu Troya'da
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 5 Ağustos'ta Kapadokya'da başlattığı, Trabzon Sümela ve Erzurum Palandöken ile süren Türkiye Kültür Yolu Festivalleri devam ediyor. Bugüne kadar 3 ayrı şehirde, 107 farklı mekanda, 1200'den fazla etkinliğin yer aldığı ve 4 milyona yakın kişinin katıldığı Türkiye Kültür Yolları Festivalleri'nde sıra 9-17 Eylül tarihleri arasında Çanakkale'de düzenlenecek Troya Kültür Yolu Festivali'nde
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Türkiye'nin uluslararası marka değerine katkıda bulunmak için gerçekleştirdiği, dünyanın en kapsamlı kültür sanat projelerinden Türkiye Kültür Yolu Festivalleri’nin 4. durağı Çanakkale, 9-17 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek Troya Kültür Yolu Festivali’ne ev sahipliği yapacak. Geçen yıl ilk kez düzenlenen ve bu yıl 9 gün sürmesi planlanan Troya Kültür Yolu Festivali’nde, 40’dan fazla noktada, 500’den fazla etkinlik gerçekleşecek.
Troya Kültür Yolu Festivali kapsamında Anadolu Hamidiye Tabyası Açık Hava Sahnesi’nde her akşam saat 21:30’da konser fırtınası esecek. Konserlerin açılışını 9 Eylül Cumartesi akşamı Ferhat Göçer yapacak. 10 Eylül Pazar Anadolu Ateşi, 11 Eylül Pazartesi Resul Dindar, 12 Eylül Salı Uğur Aslan, 13 Eylül Çarşamba Sinan Akçıl, 14 Eylül Perşembe Gökhan Tepe, 15 Eylül Cuma Murat Dalkılıç, 16 Eylül Cumartesi Simge Sağın, 17 Eylül Pazar Fatma Turgut sahnede olacak.
Troya Kültür Yolu Festivali değerli sergilere de ev sahipliği yapacak. 9-17 Eylül tarihleri arasında her gün ziyarete açık olacak "Devrim Erbil’in Renkleri" sergisi, Eskizden Piksele Dijital Sanat sergisi, Kanatlı Sözler-İzler, Sentez İzler Karma Sergisi, Atatürk’ün Sonsuzluk Yolculuğu gibi sergiler Festival kapsamında sanatseverlerle buluşacak. Türk resim sanatının önemli isimlerinden Devrim Erbil'in "Devrim Erbil’in Renkleri” sergisinde, farklı tekniklerle oluşturduğu özgün ve etkileyici eserlerinden örnekler yer alıyor. Troya Kültür Yolu Festivali için özel olarak oluşturulan seçki, Çanakkale’nin tarihi ve kültürel zenginlikleriyle sanatın büyülü dünyasını bir araya getiriyor.
2023 yılında Troya Kazıları Sanat Ekibi tarafından düzenlenen “Kanatlı Sözler-İzler” sergisi, arkeologları, restoratörleri, müze profesyonellerini ve sanatçıları bir araya getirerek günümüz sanatının farklı pratiklerini arkeolojiyle buluşturmayı amaçlıyor. Prof. Dr. Rüstem Aslan'ın bilimsel danışmanlığı, Seyhan Boztepe'nin sanat danışmanlığı ve Deniz Erbaş'ın küratörlüğünde gerçekleştirilecek bu etkinlik, Çanakkale'nin farklı kuşaklardan gelen sanatçılarını bir araya getirecek.
Üniversitelerarası Kurul Sanat Dalları Eğitim Konseyi’nin toplantısı 8-9 Eylül 2023 tarihleri arasında Troya Kültür Yolu Festivali kapsamında Çanakkale’de gerçekleştirilecek. Festivalde, sanat alanlarındaki fakültelerden farklı disiplinlerde birer eserin yer alacağı “Sentez İzler” karma sergisi hem fiziki hem dijital olarak izleyici ile buluşturacak. Sergilenen eserler festival sonrasında Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi koleksiyonunun bir parçası olacak.
Festivalde çeşitli sahne etkinlikleri olacak. ‘Perdeler Açılıyor’ etkinliği kapsamında, ‘Profesyonel’ adlı tiyatro oyununun yanı sıra Anadolu Ateşi dans gösterisi, ‘Otizimli Yetenekler’ konseri, ‘Bir Napoli Akşamı’ konseri, ‘Vivaldi Dört Mevsim’ konseri, ‘Carmen’ bale gösterisi seyirciyle buluşacak. Karagöz ve Hacivat yapım atölyesi ve Masal atölyesi de etkinlik takviminde yer alacak. ‘Perdeler Açılıyor’ etkinliğinde, onlarca parçaya ayrılmış bir kap nasıl tümlenir? Denizden çıkan bir eser tuzdan nasıl arındırılır? Ortam koşulları ideal düzeye nasıl getirilir? Fotoğraflı ve yazılı belgeleme nasıl yapılır? soruları yanıt bulacak. Troya Müzesi Restorasyon ve Konservasyon Laboratuvarı’na gelenler, antik kent kazıları ile çeşitli yollarla elde edilmiş tarihi eserlerin restorasyon ve konservasyon süreçlerini canlı izleyebilecek.
Çocuklar da birbirinden keyifli ve sanat dolu etkinliklerle buluşturulacak. ‘Z Takımı Müzikali’, Mehmet Tahir İkiler’in ‘Meddah Amca ve Kocaman Geveze Kuklalar’ gösterisi, ‘Ormanlar Kralı Aslan’ maskotlu çocuk tiyatrosu, Varol Yaşaroğlu ile ‘Kral Şakir’ kitap imza etkinliği, Özgür Özgülgün ile ‘Tarihe Yolculuk’ etkinliğinin yanı sıra çuval yarışı halat çekme zıp zıp yarışı sepet basket gibi klasikleşmiş çocuk oyunları küçükleri mutlu edecek. Troya Kültür Yolu Festivali etkinlikleri kapsamındaki Çocuk Atölyeleri ve festivaldeki yüzlerce etkinliğin detaylarına https://kulturyolufestivalleri.com/ dan ulaşabilirsiniz. Kültür Yolu çatı markası altında belirlenen şehirlerde, seçilen rota/lokasyonlarda farklı sanat türlerinin, yerli ve yabancı farklı kültürden insanların sanatın evrensel dilinde birleşmesi amaçlıyor.