"Krizin ilacı fuarlar"
İzmir'de düzenlenen fuarlara destek veren oda ve birlikler, son dönemlerde yaşanan ekonomik sıkıntıların en büyük ilacının fuarları büyütmek ve geliştirmek olduğunu belirtti.
İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ ve misafir fuarcılık şirketleri tarafından düzenlenen kongre ve fuarlar kent ekonomisi başta olmak üzere ülke ekonomisine de 2018 yılında büyük katkılar sağladı. Kentin ekonomik kalkınmasının en önemli araçlarından biri olarak görülen fuarcılığın daha gelişmesi amacıyla 2015 yılında hizmete sunulan fuarizmir ile birlikte çıtasını daha da yükselten sektör; bu yıl adeta gövde gösterisi yaptı. Türkiye'den 81 ilin yanı sıra, dünyanın her noktasını İzmir’de buluşturan etkinlikler sayesinde kent ekonomisi hareketlendi. MARBLE İzmir Fuarı, IF Wedding Fashion İzmir, Travel Turkey İzmir Turizm Fuar ve Kongresi başta olmak üzere birçok büyük fuarla beraber otellerdeki yüzde 100’e yakın doluluk oranları dikkat çekti. Gerçekleşen binlerce ikili görüşmeyle birlikte kent ve ülke ekonomisine büyük katkılar veren fuarlardan, sektör temsilcileri de bir hayli memnun kaldı. Fuarlara destek veren odalar ve birlikler de 2019 yılında gerçekleşecek etkinliklerden çok umutlu olduklarını dile getirerek, “krizin ilacı fuarlar” görüşünde birleşti.
Özgener: Fuarcılıkta gözler İzmir’in üstünde
İzmir’in fuarcılıkla anılan bir kent olduğunu ifade eden İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, fuarizmir’in hizmete girmesi ile birlikte kentte düzenlenen fuar sayısının bir hayli arttığını ve yukarı ivme gösteren ziyaretçi sayılarının kent ekonomisinin canlandırdığını söyledi. Verdikleri destekleri ilerleyen süreçte de sürdüreceklerini kaydeden Özgener, “Odamızın da sağladığı desteklerle, önümüzdeki dönemde de fuarcılığın önemini koruyacağını, fuarcılık sektörünün de yoluna güçlenerek devam edeceğini düşünüyorum. Özellikle son iki yılda fuarizmir’de gerek İZFAŞ gerekse misafir fuar şirketleri tarafından düzenlenen fuarlar, ülkemiz fuarcılığında gözlerin İzmir’e çevrilmesini sağladı. Kentimiz özellikle fuar dönemlerinde aynı anda birden fazla fuara ev sahipliği yapan, yabancı ortaklı fuar şirketlerinin bazı fuarlarını kentimize alma yönünde girişimlerde bulunduğu bir merkez olma yolunda ilerliyor. Bu anlamda, önümüzdeki yıl da kentimizde mevcut fuarların katılımcı ve ziyaretçi anlamında büyüdüğü, aynı zamanda yeni fuarların kentimize merhaba dediği bir dönem olarak öngörüyoruz. Kentimizin 2019 yılında 2018 yılından da verimli etkinliklere ev sahipliği yapacağına inanıyorum” diye konuştu.
Yorgancılar: Fuarların kente katkısı 3 milyar lirayı aşıyor
İzmir’in uzun yıllardır süregelen fuarcılık tarihinin önemine değinen EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, “İzmir’de düzenlenen fuarların kente yıllık katkısının 3 milyar lirayı aşıyor olması kuşkusuz ekonomik açıdan çok önemlidir. Yaratılan bu ekonomik değerin yanında, özellikle de ihtisas ayrımında sektörlerimize ve kentimize tanınırlık katkısı inkar edilemez. Kentimizdeki otellerden, restoranlara kadar uzanan içeride ticaretin hareketlenmesi, gelen misafirlerin İzmirli ile etkileşim içinde olması geleceğe yatırım açısından da önem taşımaktadır. Ulusal ve küresel büyüme için 2019 yılında küçülme beklentisi, kuşkusuz fuarlara da olumsuz yansıyabilecektir. Ancak, bu konjonktürel süreci, lehimize çevirecek şekilde organizasyonlar yapmak bizim elimizde. Doğru kontaklarla, doğru işbirlikleri ile İzmir olarak bunu başarabiliriz. Yabancı sermayenin imalat sanayinde tercih ettiği ilk sırada İzmir’in gelmesi, dışarıdan İzmir’e olan bakışı çok net göstermektedir. İşte bu yönde atacağımız stratejik adımlarla, bu bakışı ekonomik değere dönüştürebilecek tecrübe ve bilgiye sahibiz” şeklinde konuştu.