İzmir'in 100 yıllık tarihi kitap serisi oldu

İzmir'in kurtuluşunun 100. yılında hazırlıkları başlayan 'Geçmişten Günümüze Kurtuluşun 100. Yılında İzmir' kitap dizisi, Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi'nde (APİKAM) tanıtıldı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in İzmir’in 2. yüzyılına ışık tutmak için hazırlattığı “Geçmişten Günümüze Kurtuluşun 100. Yılında İzmir Kitap Serisi” kente kazandırıldı. 52 yazar ve 11 editörün hazırladığı 10 ciltlik külliyatın tanıtım toplantısında konuşan Başkan Soyer, “Bir şehre bırakılacak en güzel hediye” dedi. 
 
İzmir’in kurtuluşunun 100. yılında hazırlıkları başlayan “Geçmişten Günümüze Kurtuluşun 100. Yılında İzmir” kitap dizisi, Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi’nde (APİKAM) tanıtıldı. Tanıtım etkinliğine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve eşi Neptün Soyer’in yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratları, projeye emek veren yazar ve editörler, akademisyenler, sanatçılar, iş insanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, öğrenciler ve çok sayıda yurttaş katıldı.
 
Tanıtım töreninde APİKAM arşivindeki görüntülerden hazırlanan “İzmir’in Değişen 100’ü” kısa film gösterimi yapıldı. Filmde Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’nin modernleşmesinden günümüze İzmir’in 100 yıllık tarihine yer verildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Arşivi, Müzeler ve Kütüphaneler Şube Müdürü Tuğba Kılıçkaya, serinin hazırlığı ve içeriği hakkında bilgi verdi.
 
Projeye emek veren 52 yazar ve editörün ismini okuyarak teşekkür eden Başkan Soyer, “Kâinatın iki dinamosu var; zaman ve değişim. İkisini de kontrol edemiyoruz, her şeye rağmen akıyor. Olsa olsa idare etmeye çalışabiliriz ya da uyum göstermeye çalışabiliriz. Sürdürülebilirlik dediğimiz şey geçmişle gelecek arasındaki adaletse, o zaman geçmişi iyi bilmek mecburiyetindeyiz. Bu 10 kitap çok kıymetli anlam taşıyor. Belediyeler olarak birçok eser yapabilirsiniz. Köprü, yol, fabrikalar yapabilirsiniz. Bir şehre bırakılacak en güzel hediye, o şehrin tarihiyle ilgili kitaplar olsa gerek. Bu projeye kalbi ve içtenliğiyle emek veren herkese teşekkür ediyorum” dedi.
 
İzmir’in kitap külliyatı
Editörlerden Doç. Dr. Akın Ersoy, “Eserin parçası olmaktan mutluluk duyuyorum. 2022’de Tunç Başkanımızın başlattığı bir yolculuk. Çok sayıda toplantı yaptık. Kıymetli yazarların eserlerinden, editörler olarak zorlukla seçim yaptık. Uzun süreli ve zorluklarla geçen çalışmaların ardından bugün İzmir’in kitap külliyatı nihayete erdi. İzmir’in yüzyılına ışık tutacak çalışma ileride yapılacak akademik çalışmalara da rehberlik edecek. Yazarlarımızın hepsi İzmir için dirsek çürütmüş değerli arkadaşlardan oluşuyor. Ben ve arkadaşlarım bu projenin içinde yer almaktan gurur duyuyoruz. Bu eserin geleceğe ışık tutmasını temenni ediyorum” diye konuştu.
 
İzmir’in 100 yıllık süreci anlatıldı
10 ciltten oluşan kitap dizisi çalışmasında, çoğu akademisyen 52 yazar ve kendi alanında etkin akademisyenlerden oluşan 11 cilt editörü yer aldı. 12 farklı üniversite akademisyenlerinin yanı sıra araştırmacı, gazeteci, yazar ve sanatçı, kitapların oluşturulmasında görev aldı. “Geçmişten Günümüze Kurtuluşun 100. yılında İzmir” kitap dizisi ciltlerinin her biri, İzmir’in son 100 yılda yaşadığı değişim ve gelişim sürecini tarihsel kökenleriyle ele aldı. Bu kapsamda tarih, arkeoloji, edebiyat ve sanat, göçler karşılaştırmalar ve değişim, İzmir şehir kimlik bellek, kamusal mekânlar, mutfak kültürü, sanat tarihi ve mimari, spor, toplumsal hareketler ciltleri, her biri kendi alanında önde gelen akademisyenlerin editörlüğünde hazırlandı. Yurttaşlar, hazırlanan tarihi kitap serisine İZELMAN Kitap Kafe’lerden ve tüm İZELMAN satış noktalarından ulaşabilecek.
 
Akademisyenler kitap dizisi için buluştu
Geçmişten Günümüze Kurtuluşun 100. Yılında İzmir Kitap Dizisi editörleri ve yazarları ise şu şekilde çalışmada yer aldı;
Arkeoloji: Editör: Doç. Dr. Akın Ersoy. Yazarlar: Doç. Dr. Akın Ersoy, Prof. Dr. Binnur Gürler, Prof. Dr. Cumhur Tanrıver, Doç. Dr. Murat Tozan, Doç. Dr. Zafer Derin.
Edebiyat ve Sanat: Editör: Asuman Susam. Yazarlar: Eren Aysan, Prof. Dr. F. Reyhan Altınay, Feyza Akbulut Öner, Prof. Dr. Lale Kabadayı.
Göçler, Karşılaştırmalar ve Değişim: Editör: Prof. Dr. Şevket Işık. Yazarlar: Bahar Kaba, Arş. Gör. Hüseyin Mert Arslan, Doç. Dr. İlkay Südaş, Prof. Dr. Mustafa Yakar, Prof. Dr. Şevket Işık.
İzmir, Şehir, Kimlik, Bellek: Editör: Prof. Dr. Melek Göregenli. Yazarlar: Esra Dabağcı, Arş. Gör. Ezgi Mehmetoğlu, Prof. Dr. Hümeyra Birol, Yrd. Doç. Dr. Pelin Karakuş Akalın.
Kamusal Mekânlar: Editör: Prof. Dr. Emel Kayın. Yazarlar: Prof. Dr. A. Emel Göksu, Doç. Dr. Ahenk Yılmaz, Doç. Dr. Burkay Pasin, Duygu Damla Ergican, Prof. Dr. Emel Kayın, Göksel Köksoy Karpat, Doç. Dr. İnci Uzun.
Mutfak Kültürü: Editör: Doç. Dr. Ahmet Uhri. Yazarlar: Doç. Dr. Ahmet Uhri, Dr. Öğr. Üyesi Betül Öztürk, Nedim Atilla, Nihal Kadıoğlu Çevik.
Sanat Tarihi ve Mimari: Editörler: Prof. Dr. Hikmet Sivri Gökmen ve Doç. Dr. Şakir Çakmak. Yazarlar: Doç. Dr. Cengiz Gürbıyık, Doç. Dr. Cenk Berkant, Doç. Dr. Feyzal Avcı Özkaban, Gamze Çiğit, Doç. Dr. H. İbrahim Alpaslan, Melike Yurdagül.
Spor: Editör: Prof. Dr. Ahmet Talimciler. Yazarlar: Prof. Dr. Ahmet Talimciler, Ali Suavi Yardımoğlu, Doç. Dr. Sevda Korkmaz, Tuğrul Akşar.
Tarih: Editör: Dr. Öğr. Üyesi Erkan Serçe. Yazarlar: Prof. Dr. Alp Yücel Kaya, Prof. Dr. Ercan Uyanık, Dr. Öğr. Üyesi Erkan Serçe, Doç. Dr. Hasan Taner Kerimoğlu.
Toplumsal Hareketler: Editör: Prof. Dr. Ayşen Uysal. Yazarlar: Prof. Dr. Demet Lüküslü, Öğr. Gör. Eylül Çelik, Prof. Dr. Hayriye Özen, Dr. Işıl Erdinç.