Diyabetli Çocuklara Ölçüm Sensörlerini Dağıttı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel'in, Tip 1 diyabet hastaları için çağrıda bulunduğu Diyabet Sensörü Destek Programı'nı hayata geçiren öncü ilçe belediyelerinden Buca Belediyesi, sensörleri sahiplerine ulaştırdı. Buca Belediye Başkanı Görkem Duman, 'Çocuklarımızın hayatını az da olsa kolaylaştırabiliyorsak, ailelerimizin yüzünü az da olsa güldürebiliyorsak ne mutlu bizlere' dedi.

 
Dünya Diyabet Günü’nde Buca Belediyesi'nin ödüllü projesi olan “Diyabet Sensörü Destek Programı” kapsamında, ilçede yaşayan 0-18 yaş arası Tip 1 diyabet hastası 72 çocuğa diyabet ölçüm sensörü cihazları düzenlenen törenle dağıtıldı. Buca Belediyesi Yarı Olimpik Yüzme Havuzu Binası Konferans Salonu’nda düzenlenen törene Buca Belediye Başkanı Görkem Duman, CHP Buca İlçe Başkanı Çağdaş Kaya, Buca Belediyesi başkan yardımcıları, belediye meclis üyeleri, Tınaztepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Öğretim Üyesi Uzman Dr. İlker Altun, Tınaztepe Hastanesi Diyabet Eğitim Hemşiresi Pelin Serim, dağıtılan diyabet sensör cihazının firma yetkilisi Soner Lavaşkan, hastalar ve hasta yakınları katıldı.
 
"YILLARDIR GÖRMEZDEN GELİNİYOR"
Törende konuşan Buca Belediye Başkanı Görkem Duman, belediyeciliğin yalnızca yollar, parklar ve tesisler yapmakla sınırlı olmadığını, insanların kalbine dokunmanın da büyük önem taşıdığını söyledi. Ülkemizde her on bin çocuktan birinin Tip 1 diyabet hastası olduğuna değinen Buca Belediye Başkanı Görkem Duman, şunları söyledi:
“Bu çocuklarımız, her gün en az 10-15 kez parmaklarını delerek kan şekerlerini ölçmek zorunda kalıyorlar. Bu, hem fiziksel hem de duygusal açıdan çocuklarımız için son derece yorucu bir süreç ve ne yazık ki, minik kalplerinde travmalara neden olabiliyor. Seçim döneminde bir ailemiz yanıma gelerek yaşadıkları sıkıntıları anlatmış, bu sensörün hayatlarını ne kadar kolaylaştırdığını ancak maliyeti nedeniyle alamadıklarını iletmişti. Geçen hafta Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel de, grup toplantısında diyabet hastası çocuklarımızın sorunlarını dile getirmiş, merkezi iktidar tarafından yıllardır görmezden gelinen bu konuya CHP’li belediyelerin sahip çıkmasını istemişti. Biz, göreve gelir gelmez bu konuda yapabileceklerimizi inceledik ve hızla ilçemizdeki diyabet hastası çocuklarımızı belirledik. Ardından da projemizi hızla yaşama geçirdik ve bugün buradayız.”
 
8 KARDEŞ BELEDİYESİ DE HAYATA GEÇİRDİ
Projenin 8 kardeş belediyesinde de hayata geçtiğini kaydeden Buca Belediye Başkanı Görkem Duman, “Çocuklarımızın hayatını az da olsa kolaylaştırabiliyorsak, ailelerimizin az da olsa yüzünü güldürebiliyorsak ne mutlu bizlere… Bu program sayesinde, aldığımız olumlu geri dönüşler de bizlere güç veriyor” diye konuştu. 
 
 
CİHAZ 7/24 ÖLÇÜM YAPIYOR
Tınaztepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. İlker Altun,  sensör cihazının 7/24 ölçüm yaptığını ve tedavide büyük bir kolaylık sağladığını söyledi. Tınaztepe Hastanesi Diyabet Eğitim Hemşiresi Pelin Serim ise projenin önemini anlattı. Sensör cihazı firma sorumlusu Soner Lavaşkan da cihazın kullanımına dair hastalara ve hasta yakınlarına detaylı bilgiler verdi.
 
BAŞKAN GÖRKEM DUMAN’A TEŞEKKÜR
Konuşmaların ardından diyabet hastası çocuk ve gençler sahneye çağırılarak cihazları takdim edildi.  Hasta yakını Burcu Toksoy, oğlunun üç yıldır diyabet hastası olduğunu belirterek, “Bu sensör cihazı bize ekmek su kadar gerekli. Cihazı takınca oğlumun günde on on iki kez parmakları delinmeyecek. En önemlisi parmak uçları acımayacak. Biz sosyal medya gibi çeşitli mecralardan cihazla ilgili olarak sesimizi duyurmaya çalıştık. Bizim sesimizi devlet duymadı. Görkem Başkanımıza çok teşekkür ediyoruz bu imkânı sağladığı için” dedi.  Ümit Taşkesen ise kızının diyabet hastası olduğunu ifade ederek, “Gece kalkıp sürekli ölçüm yapıyoruz.  Sürekli kan almak zorunda kaldığımızdan parmakları artık kararmaya başladı. İçimiz de acıyor. Bu proje keşke her yerde uygulansa… Buca Belediye Başkanı Görkem Bey’e gerçekten çok teşekkür ederiz” diye konuştu.
 
"BUCA’DA OTURDUĞUMUZ İÇİN ŞANSLIYIZ”
Çocuğunun 3 yaşından beri diyabetle mücadele ettiğini anlatan Müjgan Ekinci, “Çok zorluk çekiyorduk. Ölçüm yaparken çocuk kendinde eksiklik hissediyordu, kan aldırmak istemiyordu. Gece ölçüm yapmak gerçekten çok zor oluyordu, ağlıyordu. Çok teşekkür ediyoruz belediyemize” şeklinde konuştu. Sosyal güvenlik kapsamında karşılanması gereken sensörlerin yerel yönetimler tarafından karşılanmasının kendilerini mutlu ettiğini söyleyen baba Yusuf Ünlen ise “Biz Buca’da oturduğumuz için şanslıyız, cihazımızı alabildik. Bu uygulamanın yurt geneline yayılıp tüm çocuklara ulaşması daha da mutlu eder bizi” dedi.