Deri Altına Yerleştirilen Termoelektrik Güç Üretim Sistemi Geliştirilecek
Ege Üniversitesi (EÜ) Makine Mühendisliği Bölümü Termodinamik Anabilim Dalı öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Gökhan Gürlek'in yürütücülüğünü yaptığı 'İmplante Medikal Cihazlar İçin 3B Yazıcıda Basılan, Vücut İçine Yerleştirilen Termoelektrik Güç Üretim Sisteminin Geliştirilmesi' projesi, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklenmeye hak kazandı.
Proje kapsamında kronik hastalıklara karşı kullanılan vücut içerisine yerleştirilen implante medikal cihazların güç gereksinimlerini karşılamak için deri altına yerleştirilecek bir termoelektrik güç üretim sistemi geliştirilecek. Çok nozullu 3 boyutlu yazıcı teknolojisi kullanılarak kişiye özel tasarım imkânı ile üretilecek olan biyo-uyumlu ve esnek malzemeler ise enerji hasatlamak amacıyla kullanılacak.
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Dr. Gürlek ve ekibi proje sonucunda deri altına yerleştirilerek dış ortam sıcaklığı ile vücut içi sıcaklığı arasındaki sıcaklık farkından faydalanan ve böylece implante edilen medikal cihazların güç gereksinimlerini karşılayacak veya destek olacak termoelektrik enerji jeneratör sistemi geliştirilecek.Bu proje, biyo-uyumlu ve esnek termoelektrik mürekkep malzemenin geliştirilmesini, bu malzeme kullanılarak katmanlı üretim teknolojisi ile termoelektrik jeneratör sisteminin tasarlanmasını ve üretimini, bu geliştirilen prototipin hayvan modelleri üzerinde doğrulanmasını kapsıyor. Dr. Öğr. Üyesi Gökhan Gürlek ve ekibini tebrik ediyorum” dedi.
Kişiye özel tasarım imkânı ile üretilecek
Çalışma ile ilgili bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Gökhan Gürlek, “Bu proje, termoelektrik özelliklere sahip mürekkep geliştirilmesi, mürekkep basabilen 3B yazıcı tasarımı ve üretimi, termoelektrik enerji jeneratörünün tasarımı, prototip üretimi ve karakterizasyonu, elektronik kartların da sisteme dahil edildiği termoelektrik güç üretim sistemi tasarımı, prototip üretimi ve karakterizasyonu ile üretilen sistemin hayvan modelinde tasarım doğrulaması olmak üzere 5 aşamadan oluşmaktadır. Esnek, biyo-uyumlu, yüksek başarım ölçütüne sahip, implante medikal cihazların ihtiyaç duyduğu elektriksel gücü karşılayabilecek, vücut içi bir termoelektrik güç üretim sisteminin geliştirilmesi, deri altı yerleştirilecek güç üretim sistemi ile kullanılan implante medikal cihazların pillerinin şarj edilmesinin sağlanması ve pil kullanım ömrünün artırılması, deri üzerinden soğuk veya sıcak uygulama ile daha fazla miktarda güç üretiminin sağlanması, termoelektrik özelliklere sahip mürekkeplerin beraber basımına imkan veren çok nozullu 3B yazıcının tasarlanması ve üretilmesi, katmanlı üretim yöntemleri kullanılarak esnek ve biyo-uyumlu termoelektrik malzeme üretilmesi ve katmanlı yapının elektriksel ve termal dirençlere etkisinin incelenmesi ile implant yapılacak bölgenin anatomik özelliklerine bağlı olarak kişiye özel sistemin katmanlı üretim yöntemleriyle üretilmesi bu projenin özgün yönleridir” diye konuştu.
Literatürde ilk olacak
Projenin devam ettiğini vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Gökhan Gürlek, “Devam eden bu projenin çıktısı olan termoelektrik güç üretim sistemi ile implante medikal cihazların ihtiyaç duyduğu güç gereksinimi karşılanırken aynı zamanda hasta konforu göz önünde bulundurularak pil değişimi için yapılan ameliyatların sıklığı azaltılacak veya ameliyata gereksinim ortadan kaldırılacaktır. Literatürde bu konuda yapılan bir çalışma bulunmamakla birlikte ilk olma özelliği taşımaktadır” dedi.
Farklı üniversitelerden multidisipliner proje ekibi
Yürütücülüğünü Dr. Öğr. Üyesi Gökhan Gürlek’in yaptığı multidisipliner projede; Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Yoldaş Seki, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Emre Divarcı, Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Şeyma Taşdemir, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Barış Oğuz Gürses, Doç. Dr. Mehmet Sarıkanat, Doç. Dr. Lütfiye Altay ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Altuğ Yavaşoğlu yer alıyor.