CHP Balkan Masası'nda Makedonya Türkleri konuşuldu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Balkan Masası olarak amaçlarının Balkanlarda yaşayan Türklerle dayanışma ve iş birliğini artırmak, var olan kardeşliği pekiştirmek, hem Türkiye'de hem Balkanlarda mutluluğu çoğaltmak olduğunu söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Balkan Masası İzmir’deki ilk toplantısını Bornova’da yaptı. Bornova Belediyesi’nin ev sahipliğinde İzmir’in tarihini 8.500 yıl öncesine dayandıran kazıların sürdüğü Yeşilova Höyüğü’ndeki toplantıya CHP Genel Başkan Yardımcısı, Parti Sözcüsü ve Balkan Masası Başkanı Faik Öztrak, CHP TBMM Grup Başkanvekili Özgür Özel, Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mustafa Özuslu, Balkan Rumeli Türkleri Federasyonu Genel Başkanı Sabri Mutlu, CHP’li Milletvekilleri ve ilçe belediye başkanları ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Toplantıda Balkanlarla ilgili sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin görüş ve önerileri dinlendi. Önemli mesajların verildiği toplantıya ayrıca yurtiçi ve yurtdışından birçok Balkan temsilcisi online olarak katılarak görüş ve önerilerini sundu.
 
-Srebrenica’nın yıldönümünde İstanbul toplantısı yapılacak
 
Faik Öztrak, Balkan Masası çalışmalarına büyük önem verdiklerini söyledi. İzmir’deki toplantıda Makedonya’da yaşayan Türkler ve Türkiye’ye göç edenlerle canlı yayınlarla buluşacaklarını, Srebrenica’nın yıldönümünde İstanbul’da Bosna’da yaşayanlar ile bir araya geleceklerini vurgulayan Öztrak, şunları söyledi:
‘’Cumhuriyet Halk Partisi Balkan Masası olarak amacımız Balkanlar'daki tüm kardeşlerimizle dayanışma ve iş birliğiyle artırmaktır. Var olan kardeşliği pekiştirmek, hem Türkiye'de, hem Balkanlarda mutluluğumuzu çoğaltmayı ve paylaşmayı istiyoruz. Buna ihtiyacımız var. Çünkü coğrafyada yakın tarihimizde büyük acılar yaşandı. Makedonya Türklerinin özelinde tüm Balkanlar'da sürgün ve katliamlar aslında Balkan Savaşlarıyla başladı. Birinci Dünya Savaşı'nda ve İkinci Dünya Savaşı'nda bu acılar devam etti. Aslında belki de dünyanın görüp görebileceği en büyük soykırımları bu süreçte yaşadık, ama bizler bunları çok fazla konuşmadık. Daha dün gibi hatırlıyoruz, katliamları nasıl unutabiliriz? Çok büyük insani kayıplar vardır. İkinci Dünya Savaşı'nda Makedonya Türklüğü'nün varlığı tehlikeye girdiği zaman, içinde bulunduğu şartlara bakmaksızın mücadeleye atılan kardeşlerimizi de elbette unutamayız. Burada bu mücadelede yaşamını yitiren tüm kardeşlerimizi ve Yücel teşkilatının mensuplarını rahmetle anıyoruz.’’
 
-Makedonya’daki nüfus sayımı
 
Tarihten dersler çıkarılması gerektiğini vurgulayan Öztrak, çıkarılan derslerin yapılacak çalışmalara ışık tutacağını vurguladı. Kuzey Makedonya’da Nisan ayında nüfus sayımı yapılacağını, bu çalışmaları yakından takip ettiklerini vurgulayan Öztrak, şöyle devam etti.
‘’Bu nüfus sayımında hem oradaki soydaşlarımızın, hem de buradaki akrabalarının nüfus kayıtlarına tam olarak yansımasını çok önemli buluyoruz. Temsilde adalet ve pek çok diğer hakkın kullanılabilmesi için bunu önemsiyoruz. Her konuda olduğu gibi bu konuda da soydaşlarımızın yanında olacağız. Her türlü lojistik desteği vermeye çalışacağız. Bu arada buradan bir çağrıda bulunmak istiyorum, Makedonya ile vatandaşlık bağları olanları olan varsa elektronik ortamda da kayıt yaptırabilirsiniz. Ayrıca oradaki akrabalarınız aracılığıyla da kayıt yaptırabilirsiniz. Bu imkanları lütfen kullanalım. Yine Makedonya'da ana dilde eğitim konusunda gösterilen çabayı takdirle karşıladığımızın altını çizmek isterim. Kamu kurumlarında anayasal hakları oranında temsil için gösterilen çabaları da önemsiyoruz. Makedonya farklılıkların ahenk içinde yaşanabileceği en güzel yerlerden biridir. Bizim herkesten beklentimiz, günlük yaşamda adalet, temsilde adalettir. Soydaşlarımızın iktisadi, siyasi ve sosyal alanda hak ettiğini alması en büyük temennimizdir.’’
14 Şubat’ta yapılan Kosova seçimleri ile Bulgaristan’da yapılacak seçimlere değinen Faik Öztrak, “Kosova Cumhuriyeti'nin salgın sürecinde gerçekleştirdiği seçimler olgunluk içinde geçti. Çok kıymetli soydaşlarımız da parlamentoda yer alacaklar. Kendilerini tebrik etmek istiyorum. Bir başka seçim süreci Bulgaristan'da yaşanıyor. Bulgaristan'da da halkın iradesinin sandığa dürüstçe yansımasını temenni ediyoruz. Doğdukları ve uzun süre yaşadıkları vatanlarından Anadolu'ya kendi köklerinin olduğu topraklara gelen soydaşlarımızın bu süreçte sandıklara gideceklerinden eminiz. Belediyelerimiz, hemşehrilerimizin oy kullanmalarını kolaylaştıracak her türlü önlemi alacaklardır. Biz tüm soydaşlarımızdan birlik ve beraberlik içinde hareket etmelerini bekliyoruz. Belki hükümet kuracak çoğunlukta olmayabilirler. Ama mutlaka hükümeti etkileme noktasında olmalarını umut ediyoruz” şeklinde konuştu.
 
-Özgür Özel: “Köklerimizi kaybetmemeliyiz”
 
Kendisinin de bir göçmen çocuğu vurgulayan CHP TBMM Grup Başkan Vekili Özgür Özel, zorunlu göçe tabii olmanın sıkıntılarına dikkat çekti. Göçmenlerin büyük sıkıntılar yaşadığını söyleyen Özel, şunları söyledi:
‘’Özellikle bu salonda, siyasi protokolün dışında derneklerin ortaya koydukları emek çok önemli. Gelenin geldiği yere entegrasyonu ve ayrıldığı yerden kopmaması, köklerini kaybetmemesi, kendi taşıdığı renkle o kentin, o toplumun çok renkliliğine katkı sağlayabilmesi önemlidir. Oradaki akrabalarımızın daha iyi şartlarda yaşayabilmeleri, ezilmemeleri, kültürel asimilasyona tabii tutulmamaları için doğru siyasi duruş, birliktelik ve irade göstermemiz gerekiyor. Bundan sonra çağdaşlık yolunda bu ülkenin kurucu kadrolarına, kuruluş felsefesine ve kurucusuna bağlılık noktasında hepimizin suyun o tarafında olduğu kadar bu tarafında da görevleri vardır. Biz yürüyüşümüzün 1881’de Selanik'te açılan bir çift mavi gözle başladığını biliriz. Atatürk'ümüze, Cumhuriyet kazanımlarımıza ve cumhuriyet kadrolarına sahip çıkalım.”
 
-Başkan İduğ: “Çok büyük bir topluluğuz”
 
Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ ise Balkanlarda çok sayıda belediye ile kardeş kent ilişkisi içinde olduklarını, bu ilişkilerin artarak devam edeceğini söyledi. Kardeş belediyelerin birbirine yakınlaşması, birbiriyle iş birliği içinde olmasının çok önemli olduğunu vurgulayan İduğ, şunları söyledi:
‘’Sonuç odaklı çalışmalar yapmalıyız. Yani bugün bu toplantıyla daha ileriye gitmek için bir adım atıyoruz. Ben de Girit'ten gelen bir ailenin çocuğuyum. Yüz yıl oldu. Balkanlar'da ve Türkiye'de yaşayan çok insanımız var. Biraz önce Genel Başkan Yardımcımız Sayın Ali Özkoç’un bir mesajı geldi. Kahramanmaraş Elbistan'da yaşayan 5 bin Balkanlı olduğunu öğrendim. Bornova'da şu an nüfusun üçte birini Balkanlardan gelen vatandaşlarımız oluşturuyor. Bu açıdan bakıldığında çok büyük bir topluluğuz. Bunun kıymetini bilmek lazım. Bu birlikteliğin hepimize sinerji yaratmasını temenni ediyorum. Bu toplantıdan çıkacak sonucun Balkanlılara ve topluma çok büyük fayda sağlayacağını düşünüyorum.”