"Akıllı Yoğun Bakım Yönetim Sistemi" hayat kurtarıyor!
Ege Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon birimi bünyesinde yürütülen 'Güdümlü Proje' kapsamında, Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Güçlü Selahattin Kıyan ve ekibinin geliştirdiği 'Akıllı Yoğun Bakım Yönetim Sistemi', EÜTF Hastanesinin çeşitli birimlerinde kullanılmaya başlandı.
Hastaların takibini kolaylaştıran uygulama ayrıca Sepsis (ciddi enfeksiyon-ölümcül enfeksiyon) olgularını da otomatik algılayıp ilgili hekimi uyararak hayat kurtarıcı bir misyonu yerine getiriyor.
Proje ekibini makamında ağırlayan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Üniversitemizin üretken akademisyenleri özellikle tıp alanında hayata geçirdikleri projelerle sağlık sektöründe adeta çığır açıyor. Prof. Dr. Güçlü Selahattin Kıyan ve ekibinin hastanemize kazandırdığı akıllı yoğun bakım takip sistemi; hastaların tedavilerinin kayıt altına alınması, ileri dönem tedavilerinin planlanması ve bulaş riskinin azaltılması gibi önemli olgulara çözüm yolları üretiyor. Aynı zamanda yoğun bakım hastalarına karşı risk oluşturan sepsise karşı da erken uyarı veriyor. Böylesine önemli bir yazılımı yerli ve milli olarak üniversitemize ve ülkemize kazandıran proje ekibimizi tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” dedi.
“Sepsis olgularını otomatik olarak algılıyor”
Projenin detaylarını anlatan Prof. Dr. Güçlü Selahattin Kıyan, “Projemiz sayesinde hastanemiz, ilk alım değeri yaklaşık 7 milyon TL, yıllık kullanım ve bakım değeri ise 2 milyon TL olan Hastane Yoğun Bakım Yönetim Sistemine (HYBYS) kavuştu. HYBYS’ye ek olarak projemize Ar-Ge kapsamında, hekimlerin sepsis tanısına ulaşmasında olguların otomatik olarak algılandığı ve hekimin uyarıldığı, ‘Sepsis Tanıma Sistem Algoritmi’ eklenerek oldukça ölümcül olan ve atlanma riski yüksek olan bu hastalığın erken tanısına olanak sağlanıyor. Özgün ve inovatif yönü oldukça yüksek olan projemiz YBS-IOT sistemi, tamamen yerli ve milli bir yazılım. Başta Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak olmak üzere, projenin her aşamasında yardımlarını esirgemeyen Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Hastane Üst Yönetimine, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerine, hastane birimlerimizin yöneticilerine ve proje ekibimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.
“Hastaların uzaktan takibine olanak sağlıyor”
Akıllı Yoğun Bakım Sisteminin sunduğu olanaklardan bahseden Prof. Dr. Kıyan, “Yoğun bakım ünitelerine kurulan bu sistem sayesinde, hasta uzaktan takip edilebilmekte. Ayrıca yöneticiler; sağlık çalışanlarının çalışma kalitesi, boş yatak durumu, yatakların uygun kullanımı gibi konuları uzaktan ve sürekli bir şekilde kontrol edebilmekte. Sistemimiz; hastaların tıbbi parametrelerinin takibi, yoğun bakım tıbbi skorlarının hesaplanması, sonuçların raporlanması ve kayıt altına alınması, tedavi süreçlerinin sistem üzerinden planlanması, yapay zekâ destekli yoğun bakım bilgi yönetim sistemi (YBS-IOT) ile özellikle bulaş ihtimalinin en yüksek olduğu yoğun bakımlarda hasta temaslarını en aza indirmesi gibi sağlıkçıların işlerini kolaylaştıran ve güvenliğini sağlayan özellikler barındırıyor. Sistemimizde bulunan ‘Protokol Dönüştürücü’ sayesinde farklı marka tıbbi cihazların dilleri ortak bir merkezde toplanıyor. Böylece, farklı marka tıbbi cihazlar, hem birbirine hem de hastane elektronik dosya sistemine uyum içerisinde çalışıyor. Projemiz, özellikle sepsisi yapay zekâ tarafından makine öğrenmesi vasıtasıyla tanıması, hekimleri uyarması, tedavilerini yönlendirmesi ile bir ilk olma özelliğini taşıyor” dedi.